Vocht, schimmel en nare geuren in textiel

mildew satinOnder vochtige, warme omstandigheden kunnen kledingstukken gemakkelijk een nare geur en schimmelvlekken krijgen. Dit is vergelijkbaar bederf zoals we dat van voedsel kennen. Vocht en schimmel zijn lastig te vermijden, omdat het op verschillende manieren in de kleding terecht kan komen en het is afhankelijk van het klimaat- en het materiaal waarvan het (kleding)product gemaakt is.

Schimmel
Schimmels behoren samen met gisten en paddenstoelen tot de groep fungi. Schimmelsporen kunnen onder vochtige, donkere en vooral warme omstandigheden tot schimmelgroei leiden. Het begint doorgaans aan de oppervlakte van het materiaal, waar het vlekken en verkleuring veroorzaakt. Ook zal er een nare geur ontstaan en uiteindelijk zal het artikel beschadigd worden. Als het schimmelproces eenmaal begonnen is, zal het doorgaan totdat het behandeld wordt of de omstandigheden veranderen. Als de schimmel er eenmaal is, is het niet gemakkelijk om het volledig te verwijderen. Hoe langer de schimmel de gelegenheid heeft gehad te groeien, hoe lastiger. Een ozonbehandeling schijnt een methode te zijn om iets aan de geur te doen (zie http://www.jenesco.com/ozone-generator.html).

Welke kleding kan schimmelen
Sommige vezels zijn gevoeliger dan andere, dus de samenstelling van het artikel is van belang. Vooral de plantaardige ofwel cellulosevezels zoals katoen, linnen en viscose zijn gevoelig voor het schimmelen. Maar ook leer staat bekend om zijn gevoeligheid ervoor. Eiwitten zoals wol en zijde zijn iets minder gevoelig, maar kunnen alsnog schimmelen. Synthetische vezels zijn doorgaans veel minder gevoelig, maar als het materiaal vervuild is kan het natuurlijk alsnog gaan schimmelen. Verder zal textiel behandeld met stijfsel (zetmeel/ appret) eerder schimmelen dan zonder.MOULD IN LAB

Klimaat
Het risico van vochtige artikelen is het grootst bij de productie in landen met een hoge luchtvochtigheid, zoals in grote delen van India. Het deel van het jaar speelt hierbij dan ook een rol.

Verpakken
Ook vanuit drogere klimatologische omstandigheden kan het misgaan, als de goederen nat verpakt worden, bijvoorbeeld te snel na het strijken of persen. Zo is er bijvoorbeeld ook een verhoogd risico voor artikelen die er bij een eindcontrole tussenuit gehaald zijn voor een extra strijkbehandeling.

Preventie, wel of geen zakje vochtabsorberende substantie (desiccant)
Sommige kledinginkoopbedrijven hebben maatregelen genomen tegen schimmelvorming op de artikelen. Dit kunnen afspraken zijn over de opslag, het inpakken en de verpakkingsmaterialen. Echter, niet alles is effectief en soms worden zelfs verboden substanties gebruikt. Vooral bij leren artikelen wordt vaak een anti-rotmiddel gebruikt dat vocht tegengaat, DMF(u). Op dit moment worden veel artikelen van de markt gehaald vanwege deze stof. Maak hierover dus goede afspraken!
Ook zijn er finishes die de aanleg voor schimmelen verminderen, zoals een waterafstotende of schimmeldodende finishes.
Of de zakjes met droogmiddel desiccant gebruikt mogen worden, vanwege verboden chemicaliën, daaraan twijfelen velen. In geval pure silica zal dat wel meevallen. Denk dus wel om toevoegingen zoals kobalt wat de silica doet verkleuren. En gebruik natuurlijk geen DMF(u). Echter of de zakjes wel echt effectief zijn, dat wordt nog weleens betwist. Hoeveel zakjes heb je nodig om een kledingstuk vochtvrij te houden? En hoeveel nieuw vocht wordt er door de gaatjes in de plastic zakken naar binnen ‘geventileerd’? Belangrijkste lijkt een juiste werkwijze in productie, opslag en transport. Daar zijn diverse maatregelen te nemen om het tot een minimum te beperken. Serieuze partners op deze gebieden kunnen waarschijnlijk meer betekenen dan de zakjes. Kunnen we zonder? Ik kan het niet voor alle gevallen zeggen, maar het lijkt me in ieder geval lang niet altijd noodzakelijk. Wellicht zou geen of meer selectief gebruik al veel schelen in de kosten en natuurlijk ook in de belasting van het milieu!

Wil je de instructies voor je leveranciers eens gecheckt hebben of meer willen weten over de mogelijkheden van Q&A Quality Assistance, neem vrijblijvend contact op.

 

enige terminologie:
mildew – meeldauw, schimmel (a fungus that grows from spores of mold)
mould of mold – schimmel, uitslag, zwam
fungus – schimmel, ook paddestoel (any of a group of organisms including mushrooms and mildews)
mustiness – schimmel, mufheid

en andere bewoordingen die je tegen kunt komen: must, grey, gray (of ‘blight’ = aantasting), grow mouldy (moldy)

Leave a Reply