Kwaliteitscontrole kledingpartijen

Uitbesteding van productie en inkoop van gereed product op grote afstand is heel gewoon in de kledingbranche. De controle van de productie kan dan wel eens moeilijk zijn. Gelukkig zijn er hele mooie samenwerkingsvormen mogelijk, waarbij kwaliteitsproblemen steeds beter voorkomen kunnen worden. En soms zijn ‘QC platforms’ ideaal!

controle shanghai neutraal

Production outsourcing/ purchasing/  buying
We kennen in de productie en inkoop (van kleding) verschillende samenwerkingsvormen:

CMT/CMP – pure productie-uitbesteding
Bij production outsourcing, ofwel CMT (cut, make and trim: snijden, in elkaar zetten en afwerken of zoals in Myanmar genoemd: cut make and pack) lever je zelf de materialen als ‘bouwpakketje’ en de producent maakt hiervan de eindproducten.

RMG/FOB – inkoop gereed product
Bij purchasingbuyingprocurement, ook wel RMG genoemd (ready made goods , ook wel full bussiness), specificeer en bestel je het product wel zelf, maar de leverancier zorgt voor bijna alles qua inkoop en productie.

In de praktijk is allemaal niet zo zwart-wit, want er zijn diverse varianten mogelijk. Zo kun je bv. alleen de hoofdstof leveren waarbij de producent de overige materialen verzorgt.

Under control
Ook op gebied van beheersing (control) van de processen zijn verschillende mogelijkheden:

Productontwikkeling en monsteringshowroom samples
Producenten, leveranciers, agenten (tussenpersonen), inkoopkantoren en anderen kunnen bij de productontwikkeling en monstering al een grote rol spelen. Hun medewerking is erg belangrijk voor de beheersing van kwaliteit.

Materiaalselectie en -controle zijn essentieel en natuurlijk ook controle op de pasvorm en constructie (naden, stiksels, afwerking, combinatie van materialen, verstevigingen). Het is belangrijk dat er in een vroeg stadium mensen met voldoende atelierervaring meedenken, om producten te creëren die goed en efficiënt te produceren zijn.controleur met logo en meetlintControle van de bulkproductie
Ook varieert de rol van deze producenten,  agenten enz. bij de controle van de uiteindelijke productie. Ze kunnen de productie controleren en eventueel rapporteren. De vraag is of deze productiecontrole altijd de juiste resultaten oplevert, gezien hun afwijkende belangen van het inkopende bedrijf…

dozen selectie

Je kunt voor de productie ook een andere partij inschakelen om de kwaliteit -en soms ook de voortgang- te bewaken, een meer onafhankelijke partij. Hier zien we ook vaak dat voor verschillende oplossingen gekozen wordt, afhankelijk van wat het beste bij het inkopende bedrijf en de producten past.

Diverse partijen voor de kwaliteitscontrole
Oplossingen voor onafhankelijke kwaliteitscontrole die je tegen kunt komen, zijn bv.:

 • eigen (westerse) mensen vanuit hier op pad sturen,controle china aqm-logo
 • eigen (westerse) mensen die bij de productie wonen (zgn. expats),
 • lokale mensen aanstellen (bv. in dienst bij inkoopkantoor),
 • zelfstandige lokale kwaliteitscontroleurs inhuren en
 • inhuren van een QC-bedrijf die kwaliteitscontrole als service biedt; vaak in combinatie met andere services zoals testen, advisering en software voor leveranciersmanagement.

Belangrijk bij inhuren QC-bedrijf
Er zijn ondertussen vele aanbieders, zoals: SGS, Intertek, TÜV, AQM Quality Control, QC China en AQA. Bij de keuze van een QC-partner zijn een aantal zaken belngrijk; ze moeten:

 • goede productkennis hebben, liefst echt gespecialiseerd in textiel/ kleding,
 • snel kunnen begrijpen hoe uw eisen bedoeld zijn en snel kunnen leren van uw reacties,
 • flexibiliteit en snelheid hebben, om bv. snel op veranderde levertijden  in te kunnen springen,
 • in diverse productielanden aanwezig zijn,
 • een westers aanspreekpunt hier hebben, maar liefst ook in het productieland,
 • overzichtelijke rapporten maken, zodat in één oogopslag duidelijk is in welke staat de partij is,
 • betrouwbaar zijn en constante kwaliteit bieden, bv. door training van de kwaliteitscontroleurs,
 • beleid hebben tegen corruptie bij de controleurs, want de verleiding is groot (!)

Daarnaast is het fijn als QC-bedrijven meer kunnen bieden dan alleen kwaliteitscontrole, zoals:

 • testen (of dit kunnen regelen),
 • ondersteuning bieden bij de opzet van de kwaliteitseisen (zoals in het quality manual, ofwel kwaliteitshandboek, ofwel production manual, etc.) en
 • helpen bij het oplossen van kwaliteits- of logistieke problemen.controle bangladesh doos sluiten met aqm tape

Tip: denk ook aan belangrijke details waarmee doorgewinterde QC-bedrijven zich onderscheiden van de mindere, zoals herkenbaarheid van geïnspecteerde dozen …

Prijs
Qua prijzen ontlopen deze bedrijven elkaar doorgaans niet veel. Als beginprijs wordt vaak tussen de 250 à 300 euro aangegeven voor één dag controle door één controleur. Variatie zit hem dan in de eventueel bijkomende kosten (hotel, reis, overige) en kortingen als er meerdere partijen gekeurd moeten worden of er een langer durende samenwerking wordt aangegaan.

Anti-corruptiebeleid
Niet elke QC-partner scoort goed op dit punt. Corruptie (of beslissingen ‘het grijze gebied’) ligt op de loer. Goed getrainde controleurs en een formeel en goed gehandhaafd anti-corruptiebeleid zijn een vereiste om op de inspectieresultaten te kunnen vertrouwen.

Afbeelding6QC Platforms
Voor grotere volumes en doorgaande producties zijn QC platforms mogelijk die doorgaans speciaal op jouw bedrijf zijn ingericht. In dit geval gaan de goederen gaan van de producent naar een speciaal voor de QC ingerichte locatie bij de expediteur en worden, nog terwijl de partij door de expediteur gerangschikt wordt, op kwaliteit gecontroleerd. Hierdoor is er vrijwel geen tijdsverlies voor de kwaliteitscontrole, gebeurt de controle in een neutrale omgeving – dus geen beïnvloeding door de producenten mogelijk! – en is er altijd een goede werkomgeving voor de controleurs: schoon, met goede verlichting en voorzien van de gewenste testapparatuur.

wasmachines e_d test bevestiging knoop

De controle wordt gedaan door een vast team van controleurs, die product en kwaliteitsniveau steeds beter leren kennen.metaaldetector

Geïnteresseerd in een training? Controle van een partij (in Nederland/Europa nodig? Bezoek de site van FashionExperts en/of neem direct contact met mij op: Chris.Koeleman@FashionExperts.nl

Leave a Reply