Consumer Safety & GPSD

Iedereen die goederen verkoop aan de consument is ervoor verantwoordelijk dat gebruik ervan veilig is. Dit staat in de EU-wet: General Product Safety Directive (GPSD) – The GPSD aims at ensuring that only safe consumer products are sold in the EU, zie http://ec.europa.eu/consumers/safety/prod_legis/index_en.htm#gpsd.

Dit houdt in dat de kleding moet voldoen aan de veiligheidsrichtlijnen, maar ook dat je verantwoordelijk bent en dus aansprakelijk gesteld kunt worden voor onveilige kleding ondanks dat het voldoet aan de richtlijnen.

Voorbeelden schade zijn: allergische reactie door schadelijke chemicaliën in de stof, verstikking door losgelaten print, verwonding door scherpe metalen onderdelen, brandwonden door licht ontvlambare kleding en verstikking door niet voldoende vastgezette knopen of andere onderdelen zoals zirconiumsteentjes (Swarovski).

De meeste risico’s en (strengste) regels bestaan vanzelfsprekend voor baby- en kinderkleding, maar er zijn voldoende regels voor volwassenen om rekening mee te houden. Dit zijn dan voornamelijk zaken als brandveiligheid en chemicaliën.

Voor de beroepskleding, vooral de persoonlijke beschermende middelen (PBM’s of personal protective equipment/ PPE) , gelden natuurlijk ook bijzondere regels en risico’s.

Wat kunnen we eraan doen:
A. zorgen dat betrokkenen voldoende geïnformeerd zijn (wetgeving, besluiten, convenanten, veel voorkomende problemen, aandachtsgebieden)
B. goed proces van productontwikkeling
C. juiste instructies naar de leveranciers
D. controle van de productie
E. ken uw product, weet waar de risico’s liggen (zoals risico formaldehyde bij kreukvrij-finishes)
F. test eens (kan duur zijn, maar soms zijn er slimme oplossingen)

===================================================

Q&A Quality Assistance kan ook bij dit onderwerp ondersteunen.

Voor meer informatie neem contact op met Chris Koeleman, per e-mail (c.koeleman@quality-assistance.nl)  of telefonisch: 06 – 443 98 216 of eventueel via Linkedin).

Graag heb ik ook je feedback op dit artikel! Heb je er een mening over, is er iets onduidelijk, of heb je een ‘voutje’ ontdekt, geef het aan.

Leave a Reply